Krumplileves hagymával, fenyőmaggal
Hozzávalók /4 személyre/:
- 1 kg burgonya
- 4 dkg fenyőmag
- 6 dkg vaj
- 3 dl húsleves (kockából)
- 2 evőkanál olívaolaj
- néhány zsályalevél
- szerecsendió, só, bors
Elkészítés:
A krumplit hideg folyóvízben jól megmossuk, enyhén sós hideg vízben feltesszük főni, és a forrástól számítva legalább 30 percig főzzük. Ha már puha, leöntjük róla a vizet, ha kissé kihűlt, meghámozzuk, majd krumplinyomón áttörjük. Összekeverjük a vajjal, majd beleöntjük a meleg húslevest, és addig kevergetjük, amíg egynemű nem lesz. Sózzuk, borsozzuk, egy kevés szerecsendiót reszelünk bele, majd ha kihűlt, fóliával letakarjuk, és hűtőbe tesszük. A tálalás előtt 10 perccel a megtisztított hagymát vékony karikákra vágjuk. A fenyőmagot egy serpenyőben megpirítjuk, majd félretesszük. A serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük a hagymát, állandóan kevergetve megpirítjuk, majd szűrőkanállal kiszedjük, és konyhai törlőn leitatjuk róla a felesleges olajat. A hűtőből kivett levest lábasban 3-4 perc alatt felmelegítjük, ha túl sűrű, húslevessel, vagy kevés meleg vízzel hígítjuk. Négy csészébe adagoljuk a levest, a tetejére szórjuk a sült hagymát, a fenyőmagot és a finomra vágott friss zsályát. Azonnal tálaljuk. |