Gyümölcsös, csokoládés sütemény
Hozzávalók/6 személyre/:
- 15 dkg finomliszt
- 10 dkg őrölt mandula
- 12,5 dkg vaj
- 2 evőkanál kakaópor
- 2 tojás sárgája
- 10 dkg cukor
- 2 evőkanál édes fehér vermut
- 1 doboz konzerv őszibarack
- 2 dl tejszín
- 15 dkg étcsokoládé
- csipetnyi só
Elkészítés:
A lisztet eldolgozzuk a kakaóval, a mandulával, csipetnyi sóval, 10 deka cukorral és a forgácsokra vágott vajjal. Hozzáadjuk a tojásokat, a vermutot, és összegyúrjuk. Fóliában 1 órára a hűtőbe rakjuk, majd kinyújtjuk, és formára vágjuk. A peremes forma aljára vízbe áztatott és jól kicsavart sütőpapírt helyezünk, belenyomkodjuk a tésztát, villával megszurkáljuk, száraz babot szórunk rá, és befedjük egy másik nedves sütőpapírral. 180 fokra melegített sütőbe toljuk, és 30 percig sütjük. Ha megsült, levesszük a papírt, kiszórjuk a babot, és hagyjuk hűlni. A barackot cikkekre vágjuk. A konzerv levét elkeverjük a tejszínnel, felforraljuk, beletördelünk 10 deka csokoládét, és oldódásig kevergetjük. Hagyjuk hűlni, majd turmixgéppel habosra verjük, és a tortára kenjük. Elrendezzük rajta a barackot. A maradék csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, 2 evőkanál barackszirupot keverünk bele, és mintát csorgatunk belőle a tortára. Megvárjuk, amíg megkeményedik, és már tálalhatjuk is. |