Gesztenyés mascarpone-kehely
Hozzávalók:
- 25 dkg friss gesztenye
- 3 dl tej
- 15 dkg babapiskóta
- 1 dl rum
- 1, 5 dl tejszín
- 25 dkg mascarpone
- 3 tojássárgája
- 4 evőkanál kristálycukor
- 5 dkg főtt gesztenye (készen kapható)
- 1 teáskanál kakaópor
Elkészítés:
A gesztenye héját keresztben éles késsel bevágjuk, 3 percre forró vízbe tesszük. Leszűrjük, lecsöpögtetjük, és ha kihűlt, leszedjük a héját. A gesztenyét lábasba tesszük, ráöntjük a tejet, felforraljuk, 20 percig főzzük. Leszűrjük, és krumplinyomón áttörjük. Az így nyert pürét tálba tesszük. A hideg tejszínből kemény habot verünk. A tojássárgáját 3 evőkanál cukorral fehéredésig keverjük. Kanalanként hozzáadjuk a hűtött mascarponét, két evőkanál rummal illatosítjuk, belekeverjük a gesztenyepürét, végül a tejszínhab kétharmadát is beleforgatjuk. A maradék cukorral 2 deci vizet felforralunk, levesszük a tűzről, és beleöntjük a maradék rumot. A babapiskótákat ebbe a szirupba mártogatjuk, majd elosztjuk az üvegpoharak alján. Krémet kanalazunk rá, majd újra egy réteg babapiskóta következik, amíg a poharak meg nem telnek. A tetejére tálalás előtt a maradék tejszínhab kerül, amire szűrővel egyenletes kakaóréteget szórunk. Díszíthetjük készen kapható főtt gesztenyével.
|